Bodzaszörp recept: Így kell készíteni a legfinomabb bodzaszörpöt – Bodzaszörp készítése otthon

bodzaszörp recept bodzavirág citrom készítés hagyományos sürítmény koncentrárum kerttipp bodza
Kattints a poszt értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Üdvözlet kedves olvasóinknak! A mai blogbejegyzésünkben a friss és ízletes bodzaszörp készítésének fortélyait osztjuk meg veletek. A bodzaszörp nem csak mennyei ízű, hanem egyszerűen elkészíthető otthon is.

Eláruljuk nektek a hagyományos bodzaszörp receptjét, valamint hasznos tippeket adunk a bodzaszedéshez és a szörp készítéshez. Olvassátok tovább, és fedezzétek fel a bodza varázslatos világát!

Bodzaszörp recept – Az ízletes bodzaszörp titka

A bodzaszörp elkészítéséhez néhány alapvető hozzávalóra van szükségünk. Íme a hagyományos bodzaszörp, az igazi koncentrált sürítmény, amit szódával vagy ásványvízzel fogyaszthatunk.

Hozzávalók (3-4L szörphöz):

  • 50-60 db nagy bodzavirág
  • 3-4 liter víz
  • 2 kg cukor
  • 4 citrom
  • 2 evőkanál citromsó

Bodzaszörp recept – Bodza szedése és mire kell figyelni

bodzaszörp recept bodzavirág citrom készítés hagyományos sürítmény koncentrárum kerttipp bodza szedése

A legjobb időpont a bodzavirág szedésére a napos idő, amikor lejobban virágzik és pollendúsak a virágok. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bodzát csak olyan területeken szedjük, ahol nincs szennyeződés, por vagy vegyszeres kezelés.

Ajánlott tehát kerülni a forgalmas utak széleit. Keressünk olyan helyet, ahol friss és tiszta bodzavirágokat találhatunk.

Amikor a bodzavirágokat szedjük, ügyeljünk arra, hogy csak a friss és teljesen kinyílt virágokat válasszuk ki. A virágokat ajánlott egy kosárba vagy tálba helyezni, hogy ne tömörödjenek össze, és megőrizzék a frissességüket.

Bodzaszörp recept – A bodzaszörp elkészítése lépésről lépésre:

bodzaszörp recept bodzavirág citrom készítés hagyományos sürítmény koncentrárum kerttipp
  1. A bodzavirágok szétválogatása és megtisztítása: először válogassuk szét a szedett bodzavirágokat, és távolítsuk el az esetleges rovarokat, szennyeződéseket és vágjuk le a zöld részeket, hogy csak a virág maradjon. Akár meg is moshatod, ha jobban szereted úgy, de mosás esetén a pollen nagy része lemosódik, így sokat veszít zamatából. Mi nem mossuk, mivel jobban szeretjük az intenzív bodzaízt.
  2. Tegyük a bodzát egy 4L-es üvegbe: azt javasoljuk, hogy mindenképpen üveget használjunk. Mi 4l-es üveget használunk az arányok miatt. Mossuk ki alaposan az üveget, majd tegyük bele a letisztított bodzavirágokat.
  3. Citrom hozzáadása: vágjunk karikára 2 darab lédús citromot, majd tegyük az üvegbe a virágok mellé. Ízlés szerint használhatunk több citromot, de nem ajánljuk hiszen utólag szükség szerint ízesíthetjük italunkat.
  4. A szörp alapjának elkészítése: egy nagy fazékban melegítsünk fel 1-1,5L vizet (de ne forraljuk), majd tegyük hozzá a 2kg cukrot. Keverjük addig, amíg a cukor teljesen felolvad, így egy koncentrált cukorszirupot kapunk. Mi ilyenkor szoktuk beletenni a citromsót, 1-2 kanállal ízlés szerint. Ezt utólag is hozzáadhatjuk.
  5. Keverjük össze: a korábban elkészült cukorszirpot öntsük rá az üvegben lévő bodzavirágokra és citromra. Öntsük fel langyos vízzel, hogy majdnem tele legyen az üveg. Fontos, hogy ne legyen teljesen tele, mert akkor nehéz lesz majd kavargatni.
  6. Tegyük napos helyre: nincs más hátra, mint kitenni az üveget egy napos helyre, legalább 24 órára és hagyjuk összeérni, de akár 2 napig is hagyhatod. Fedjük le egy fedővel vagy tányérral, hogy a rovarok ne tudjanak belemászni. Néhány óránként keverjük meg óvatosan.
  7. Szűrjük le: ha már összeérett a bodzaszörp, szűrjük át egy apró lyukú szűrőn, esetleg gézen. Ne felejts el kinyomkodni a virágokat és a citromot, ugyanis azok igazán zamatos nedüt rejtenek.
  8. Töltsd palackokba: a leszűrt koncentrátumot töltsd ki légmentesen záró üvegpalackokba, majd tárold hűtőben.
  9. Tartósítás: ha szeretnéd, hogy sokáig elálljon, a 4-es lépésnél adjunk még hozzá egy-két teáskanál hegynyi tartósítószert vagy borként.
  10. Élvezd az ízeket: ha követted a lépéseket, akkor egy igazán finom, hagyományos bodzaszörp koncentrámut kaptál, amit imádni fognak a gyerekek is. Hígítsátok tetszés szerint szódával vagy ásványvízzel.
Ezt olvastad már? –  10 népszerű gyógynövény, amiben az emberek legjobban bíznak

Csatlakozz Facebook Csoportunkhoz: 

Gyógynövénytár | Gyógynövényekkel természetesen

A bodza további felhasználási lehetőségei

bodzaszörp recept bodzavirág citrom készítés hagyományos sürítmény koncentrárum kerttipp bodzalekvár bodzabor

A hagyományos bodzaszörp mellett számos más bodzás ínyencség is készíthető. Néhány népszerű alternatíva:

  • Bodza tea készítése: a bodzavirágokból finom és egészséges tea készíthető. Egyszerűen öntsünk forró vizet a virágokra, hagyjuk állni néhány percig, majd szűrjük le és ízesítsük mézzel vagy citrommal.
  • Bodza bor: ha szeretnénk kísérletezni, készíthetünk bodzabort is. Ehhez keverjük össze a bodzavirágokat cukorral és citromsóval, majd adjuk hozzá a felforralt vizet. Hagyjuk állni néhány napig, majd szűrjük le és töltsük palackokba. A bodzabor kellemesen friss és gyümölcsös ízt kölcsönöz az italnak.
  • Bodzalekvár: a bodzaszörpből könnyedén készíthetünk bodzalekvárt is. Ehhez a szörpöt egyszerűen főzzük tovább, amíg besűrűsödik és lekvárszerű állagot kap. Majd töltsük üvegekbe, és élvezzük az ízletes lekvárt a reggeli pirítósunkon vagy süteményeinkben.
  • Bodzakoktél: a bodzaszörpből frissítő koktélokat is készíthetünk. Keverjük össze a szörpöt jégkockával, friss citromlével és néhány mentalevéllel, vagy adjunk hozzá egy kevés szénsavas ásványvizet és egy kis gin-t, hogy igazán különleges koktélt kapjunk.
  • Bodzaszörpös sütemények: a bodzaszörp remek alapanyag a süteményekben is. Használhatjuk tölteléknek, mázhoz vagy édesítőként. Készíthetünk bodzaszörpös piskótát, muffint vagy édes tésztákat, amelyeknek a bodzaszörp egyedi ízt kölcsönöz.

Olvasd el ezt is:

Hasznos tippek és ellenjavallatok

  • A bodzaszörp elkészítése során mindig ügyeljünk a higiéniai szabályokra. Mossuk meg alaposan a kezünket és a felhasznált eszközöket, hogy elkerüljük a szennyeződéseket és a fertőzéseket.
  • A bodzaszörp fogyasztása általában biztonságos, de néhány ember számára allergiás reakciót válthat ki. Ha először fogyasztod a bodzaszörpöt, figyeld meg, hogy nincsenek-e allergiás tünetek, például bőrkiütés, viszketés vagy légzési nehézségek.
  • A bodzaszörp fogyasztása terhes vagy szoptató nőknek, valamint kisgyermekeknek is általában biztonságos, de mindig érdemes konzultálni orvosával vagy szakemberrel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek ellenjavallatok.
  • A bodzaszörpöt mindig hűtve tároljuk, és lehetőleg 2-3 hónapon belül fogyasszuk el, hogy megőrizzük frissességét és ízét.
Ezt olvastad már? –  10 népszerű gyógynövény, amiben az emberek legjobban bíznak

További tippek a bodzaszörp készítéséhez:

  • Ha szeretnéd fokozni a bodzaszörp frissességét, adhatsz hozzá egy kis mentalevelet vagy néhány szelet uborkát a főzés során.
  • Ha a bodzaszörpödet még tartósabbá szeretnéd tenni, hozzáadhatsz egy kevés tartósítószert, például citromsót vagy tartósítószert.
  • A bodzaszörp nagyszerű alapanyag a koktélokhoz is. Készíthetsz belőle bodzaszörpös mojitót, vagy kombinálhatod más gyümölcsökkel és italokkal, hogy egyedi koktélokat hozz létre.
  • Ha nincs lehetőséged friss bodzavirágokat szedni, használhatsz bodzalekvárt vagy bodzaszörpöt is, amelyek kaphatóak a boltokban. Így könnyedén élvezheted a bodza ízét egész évben.
  • Ne hagyjátok félbe a bodzaszörp főzését, mert a megfelelő hőkezelés segít elpusztítani a baktériumokat és meghosszabbítja a szörp eltarthatóságát.

Reméljük, hogy ez a bodzaszörp recept és a hasznos tippek segítenek nektek abban, hogy elkészítsetek egy ínycsiklandó és frissítő italt otthon. Merüljetek el a bodza világában, és élvezzétek a bodzaszörp készítésének örömét!

Ne felejtsétek, hogy a bodzaszörp mellett számos más bodzás étel és ital is készíthető. Kísérletezzetek bátran a bodza ízével, és fedezzétek fel a bodza sokoldalúságát!

Kattints a poszt értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kövess minket!

Ne maradj le a legfrissebb tartalmakról!


Verified by MonsterInsights